Αυτισμός
«Σκέφτομαι με εικόνες. Οι λέξεις είναι σαν δεύτερη γλώσσα για μένα. Μεταφράζω τον γραπτό και προφορικό λόγο σε έγχρωμες ταινίες… Όταν κάποιος μου μιλάει, τα λόγια του στη στιγμή μεταφράζονται σε εικόνες… Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του αυτισμού είναι η εκπληκτική ικανότητα των περισσότερων αυτιστικών ανθρώπων να διαπρέπουν στην οπτική αντίληψη του χώρου ενώ παρουσιάζουν πολύ φτωχές επιδόσεις στις γλωσσικές τους δεξιότητες»
Τι είναι Αυτισμός;

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια (DSM – 5) της Αμερικάνικης Ένωσης Ψυχιάτρων (APA), η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) αποτελεί μία σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της οποίας αποτελούν οι δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία καθώς και το περιορισμένο, επαναλαμβανόμενο και στερεοτυπικό μοτίβο συμπεριφοράς. Ο όρος διαταραχή αυτιστικού φάσματος περιλαμβάνει ένα σύνολο αναπτυξιακών διαταραχών, όπως είναι ο αυτισμός, η παιδική αποδιοργανωτική διαταραχή, η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς, το σύνδρομο Rett και το σύνδρομο Asperger.
Ποια είναι η αιτία της ΔΑΦ;
Τα αίτια του αυτισμού δεν είναι γνωστά, παρόλες τις πολύχρονες επιστημονικές έρευνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πορίσματα σύγχρονων νευροεπιστημονικών ερευνών, οι ανθρώπινες εγκεφαλικές λειτουργίες επηρεάζονται και συχνά καθορίζονται από βιολογικούς, κληρονομικούς ή/και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες. Στην εμφάνιση, λοιπόν, του αυτισμού σημαντικό ρόλο παίζουν:
- Οι βιολογικοί, νευρολογικοί και γενετικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου από την πρώιμη εμβρυϊκή ή βρεφική ηλικία.
- Η κληρονομικότητα, καθώς μία αναδρομή στο γενεαλογικό δέντρο των ανθρώπων με αυτισμό συχνά αναδεικνύει αυτιστικά συγγενικά πρόσωπα με ή χωρίς διάγνωση ΔΑΦ.
- Το περιβάλλον το οποίο συνδράμει καθοριστικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ή ακόμη και στον περιορισμό αυτών.
- Τέλος ένας συνδυασμός των παραπάνω θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση ή την εξέλιξη της λειτουργικότητας ενός ανθρώπου.
Διάγνωση

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες σε διαγνωστικά κέντρα διαφόρων χωρών παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του ποσοστού εμφάνισης του αυτισμού, που οφείλεται είτε στην περαιτέρω ενημέρωση και επιστημονική κατάρτιση, είτε στις αλλαγές του περιβάλλοντος.
Ο αυτισμός διαγιγνώσκεται «ευκολότερα» – επομένως συχνότερα – στα αγόρια απ’οτι στα κορίτσια, πιθανόν λόγω της διαφορετικότητας που παρουσιάζουν ως προς την εγκεφαλική τους νευροανατομία και συνεπώς ως προς την εκδήλωση των συμπτωμάτων του αυτισμού (Simon-Barron Cohen, Κέντρο Ερευνών Αυτισμού, Πανεπιστήμιο Cambridge).
Υπάρχει θεραπεία;

Οι άνθρωποι με αυτισμό μπορούν να ζήσουν μία «φυσιολογική» ζωή αυτόνομοι και ανεξάρτητοι. Κάποιοι ίσως χρειαστούν υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Ωστόσο, υπάρχουν μέθοδοι προσέγγισης που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της λειτουργικότητας του κάθε ανθρώπου με ΔΑΦ.